SEO door Vakkundig-IT
✓ Tot 70% betere gebruikerservaring
✓ Beter vindbaar in Google
✓ Een webdesign vanaf €299,-
SEO (Search Engine Optimization), ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd, kan je wel ingewikkeld noemen. Er zijn enorm veel SEO-factoren waar je rekening mee kan/moet houden. Als je website op al deze factoren beter scoort dan de concurrent dan sta je bovenaan in de Google-resultaten. Best simpel zou je denken, maar zo werkt het helaas niet. In dit artikel vind je hoe je daadwerkelijk hoger komt in de gratis zoekresultaten van Google.
Wat is SEO?
SEO is het optimaliseren van een website zodat zoekmachines deze hoger in de zoekresultaten gaan tonen. Hierdoor komt de website meer in het zicht van de bezoeker, wat dus inhoudt dat je meer klanten en omzet genereert!
Search Engine Optimization kan worden uitgedrukt in 3 punten:
- On Page: Hoe goed is de content op je website en past dit bij de zoektermen die de mensen hebben?
- Off Page: Wat is de website-autoriteit in de ogen van de zoekmachines t.o.v. de concurrentie?
- On Site: Hoe goed is je website?
Misschien heb je al eerder meer informatie over SEO gelezen. Dan kan het zijn dat je hebt gezien dat Google websites op enorm veel factoren analyseert en daarop beoordeelt. Al deze factoren zijn te verdelen onder de eerder genoemde punten.
On Page SEO: Hoe goed is de content op je website en past dit bij de zoektermen die de mensen hebben?
On Page SEO gaat over de content van je website. De vraag die je jezelf moet stellen is: ”Waar wil ik op gevonden worden?”
Daarom is het belangrijke om een goede On Page Analyse te maken. Dit zorgt ervoor dat je weet waar je op gevonden wordt, waar je concurrenten op gevonden worden en wat er bij jou verkeerd zit ten opzichte van deze concurrenten. Dat is de reden dat de volgende aspecten als onmisbaar worden gezien als je spreekt over On Page SEO.
- Zoekwoordenanalyse
- Content
- Website structuur
- Menu structuur
- Footer
- Interne links
- Meta teksten
Zoekwoordenanalyse
Voordat je aan de start gaat met Search Engine Optimization, is het enorm belangrijk om te onderzoeken waar mensen naar zoeken als ze op zoek zijn naar jouw bedrijven in jouw branche. Denk hierbij als een klant die weinig kennis heeft van het vakgebied. Gebruik dus geen vaktermen om gevonden te worden in de zoekmachines. Het is dan ook van belang om jezelf vragen te stellen, wat klanten zichzelf zouden stellen als ze jou zoeken! Hoe noemen ze bedrijven als die van jou? Combineer dit met: goedkope, beste, plaatsnaam etc. Welke dienst biedt jij aan? De diensten zijn van belang, zodat ze ook alleen daarop kunnen zoeken. Welk probleem los je op voor de klant? Door zulke vragen te beantwoorden, kom je vanzelf op een mooi aantal zoektermen waar je op gevonden wilt worden.
Er zijn genoeg online tools die je kunnen helpen om je een goede indicatie te geven. Je kan bijvoorbeeld kijken hoe vaak alles bekeken wordt en wat het beste werkt.
Content
Je weet nu waar je precies op gevonden wilt woorden en waar je je zoekresultaten kunt verbeteren. Nu is het de taak om voor die zoekwoorden of zinnen de juiste content te schrijven. Je zal dit vast op jezelf kunnen reflecteren, maar mensen gebruiken Google om informatie op te zoeken. Het maakt niet uit of dat is om prijzen te vergelijken of om problemen op te lossen. Dat is de reden dat je als bedrijf informatie vrij moet geven om hoger in de zoekmachines te komen.
Je zou dit in het kort kunnen verwoorden door te zeggen dat je goede en diepgaande content moeten schrijven, waar je de zoektermen verwerkt waar je op gevonden wilt worden.
Tegenwoordig is het (gelukkig) niet meer nodig om een bepaald percentage van jouw zoekwoord in je content moet verwerken. Toch zal je de zoektermen moeten gebruiken om goed gevonden te worden. De zoekmachines kijken naar meerdere punten zoals: wordt er veel doorgeklikt binnen je website, hoelang zitten mensen op jouw website & wordt je vanuit de zoekresultaten veel doorgeklikt? Even makkelijk gezegd betreft dit de gebruikerservaring.
Je wilt er dus ten alle tijden voor zorgen dat mensen langer op je site blijven. Dit kan je doen door goede content te schrijven die goed onderbouwde informatie vrij geeft.
Website structuur
De homepage is de belangrijkste pagina van je website in de ogen van Google. Je homepage heeft daarom ook de hoogste pagina-autoriteit. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle informatie goed wordt doorgegeven naar de andere belangrijke pagina’s op de website.
Menu structuur
Een goede manier om belangrijke pagina’s in het zonlicht te zetten, is door ze in het navigatiemenu op te nemen. Het is niet meer dan normaal om dit te doen, omdat dit op iedere pagina getoond wordt. Websites die bovenaan uitgelicht worden, worden natuurlijk beter gevonden dan onderin een pagina.
Footer
Naast het menu, wordt ook de footer op elke pagina van de website ingeladen en dat is de reden dat dit dus ook een goede manier is om intern waarde te verdelen. Zet daarom alle belangrijke pagina’s in de footer van je website!
Naast dezelfde te tonen als in het menu, kan je ook variëren met de anker teksten. Zo kan je een andere anker-tekst gebruiken dan in het navigatiemenu om nog 2 termen in het zonnetje te zetten!
Interne links
Naast dat links vanuit de footer en navigatie heel waardevol zijn, is in-content linken nog veel belangrijker. Dat betekent dat je vanuit de content op pagina’s met pagina-autoriteit moet linken. De zoekmachines hechten veel meer waarde aan deze in-content links.
Meta teksten
Vroeger was het gebruik van meta teksten essentieel om gevonden te worden. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar is het wel belangrijk voor mensen die jouw website gebruiken. Het zorg namelijk voor een veel beter doorklikpercentage. Dit is bijvoorbeeld een mooi voorbeeld:
